21 Nov
21Nov

Tips om los te breken uit jouw sleur 

Heb jij ook wel eens zo’n gevoel van onrust en ongenoegen? Zo’n gevoel van “oh is het weer zo’n dag”. Het geeft een vervelend en ondefinieerbaar gevoel. Je weet ook niet waar het vandaan komt. Wat je wel weet is dat je het, het liefst heel ver weg wilt stoppen. Maar hoe harder je het probeert weg te stoppen, des te groter en vervelender dat rare gevoel wordt… argghh!!!
Herken je dat? In dit blog geef ik je een aantal tips! 

Onze mentale gevangenis 
Je voelt je opgesloten in je eigen leven, weet eigenlijk eerst niet wat het nu is, maar je weet wel dat dit niet is wat je wilt! Toch? Je wilt eruit, vrij breken! Maar ja dat kan toch helemaal niet? Het is nu eenmaal zo… Ja, dat wordt ons verteld. Maar NEE lieve jij dat is grote onzin. Tuurlijk kun jij hieruit. De volgende vraag is dan meestal: HOE? Vertel.. Ja ook ik dacht dit en weet je ik weet nog precies wat ik dacht. Ik dacht: het zal wel zo horen. Totdat iemand me vertelde dat het anders kan. Ja echt jij kunt je leven een wending geven, jij kunt ZELF JE LEVEN INRICHTEN. Nieuwsgierig geworden en wil jij ook weten hoe? Lees dan snel verder, want ik geef je een aantal tips.

Wat is mentaal gevangenschap? 
Mentaal gevangenschap is een onbewust proces en in dit proces geloof je wat je denkt over jezelf en handel je in lijn met deze gedachtes. Je kijkt dus vanuit een vervormde bril naar de werkelijkheid. Een bril die gebaseerd is op minder prettige ervaringen uit het verleden. Ervaringen die jou een rot gevoel hebben gegeven ook wel een negatieve emotie. En wat gebeurt er met die ervaringen? Die ervaringen creëren nu angst voor wat er in de toekomst nog gaat gebeuren.
Want een volgende keer dat jij in een zelfde ervaring komt, copy/paste jij jouw emotie van de vorige keer in de toekomstige nieuwe ervaring. En dan weet jij al hoe het afloopt. Niet goed, rot gevoel en terneergeslagen. Het zorgt er dus voor dat je gaat leven vanuit je hoofd, je ratio. 

Bij mij uitte mentaal gevangenschap zich vaak in gevoelens van onzekerheid, afgewezen voelen en mijn kwetsbaarheid vooral niet willen tonen. Naar de buitenwereld zette ik altijd een masker op, omdat ik mijn ware ik niet durfde te laten zien vanuit angst. Angst dat mensen me afwijzen en ik dan alleen en eenzaam ben. Deze angst van afwijzing en me onzeker voelen is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Bijvoorbeeld er niet bij horen op het schoolplein en de liefde van mijn leven die plotseling onze relatie beëindigde.  

Conclusie: niet de gebeurtenis zelf geeft je een vervelend gevoel. Jouw vroegere onbewuste negatieve gedachtes over een dergelijke gebeurtenis sturen jouw gevoel en gedrag. Je doet het dus zelf… : ja. 

Jouw onbewuste gedachten kan je eigenlijk zien als een continu proces, een soort van vicieuze cirkel van gedachten die nooit stoppen en ook wel eens op hol slaan. Het gaat er niet om deze te laten stoppen, want je gedachtes blijven komen en gaan. Het gaat erom je bewust te worden van hoe jouw brein werkt. Dit door er ervan een afstandje naar te kijken en zo de regie te nemen over jouw brein. Identificeer je je met jouw negatieve gedachtes, dan is dit jouw waarheid en zet je jezelf mentaal gevangen. Dat klinkt natuurlijk reuze interessant, maar wat kun jij nu gaan doen?  

Maak je onbewuste bewust. Bewustzijn is de sleutel naar vrijheid. 
Bewustzijn gaat over het zien en ervaren welke negatieve gedachtes jij hebt en hoe deze je gevoel en gedrag sturen en je gevangen zetten in een mentale gevangenis. 

MIJN TIPS 

     TIP 1 - Word je bewust van negatieve gedachtes? 
De meeste gedachtes vinden onbewust plaats. Om deze gedachten bewust te maken ga je zelfonderzoek doen. Let eens op wanneer er een negatieve gedachten/emotie opkomt!
Bijv. daar komt die collega weer, hij zeurt altijd en wil dat ik iets doe voor het einde van de dag…
Druk nu - in gedachten - op de rode knop! Aha dit is zo'n moment..

     TIP 2 - De 5 seconden regel
Neem vervolgens 5 seconde de tijd voor je gaat reageren! Neem een stap terug en observeer wat er gebeurt. Doordat je nu niet direct reactief reageert (onbewust) kijk je eerst vanuit een ander perspectief op deze situatie. (je start nu met bewustzijn te creëren). Dit moet je natuurlijk oefenen, een eerste keer gaat je dit niet direct lukken. Maar oefen, neem even de situatie in je op en denk er later over na... 

     TIP 3 - Stel jezelf de volgende 4 vragen:

  • Is het waar?  … (dat deze collega komt zeuren)
  • Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? ...
  • Hoe reageer je op die gedachte? ...
  • Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

De 4 vragen komen van Byron Katie en zien er op het eerste gezicht heel eenvoudig uit, maar kunnen tot een enorme verandering in je leven leiden. De 4 vragen helpen je om stress en hersenspinsels op de juiste manier te benaderen, om uiteindelijk weer meer rust in je leven te krijgen. Want ben jij er van overtuigd dat je collega zeurt, de buurvrouw het op je voorzien heeft of je geliefde je zal gaan verlaten? Dan kan dit je een hoop stress opleveren, waardoor het verstandig is om jezelf de 4 vragen van Byron Katie te stellen. 

Ik loop ze even met je door: 

Is het waar?
Laat je onzekerheden en emoties even los en vraag jezelf eens af of het echt waar is. Je hebt kans dat die buurvrouw het op jouw voorzien heeft op het moment dat jij even langs loopt, maar je in de resultaten nergens een bewijs voor afgunst kan vinden. Misschien loopt het niet lekker met haar man en uit ze dat even op jou. Deze van de 4 vragen van Byron Katie kan je helpen in een vroeg stadium een niet-realistische gedachte te ontdekken. 

Kun je absoluut weten dat het waar is?
Is het mogelijk om na te gaan of de gedachte die je hebt 100% zeker waar is? Heeft de buurvrouw het inderdaad op jou voorzien? Hoe kun je dat met absolute zekerheid controleren, zonder het aan hem of haar te vragen? Je kunt niet in zijn of haar hoofd kijken, dus hoe kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Deze van de 4 vragen van Byron Katie kan je behoorlijk aan het twijfelen maken, op basis waarvan je in kunt zien dat de stress nergens voor nodig is.

Hoe reageer je op die gedachte?
Ga bij jezelf na hoe je omgaat met de gedachte die je hebt, bijvoorbeeld dat je collega inderdaad zeurt. Hoe voel je je wanneer je collega inderdaad naar je toekomt en zeurt? Maakt het je boos, krijg je stress of ben je wellicht gefrustreerd? De kans is groot dat je jezelf onnodig aan het opjutten bent, over iets waar je geen invloed op hebt of zelfs niets mee te maken hebt. Probeer de gedachten los te laten, zeker wanneer je er niets aan kunt veranderen. Deze vraag van de 4 vragen van Byron Katie helpt je kritisch naar jezelf te kijken en geen energie te verspillen aan gevoelens die je niet verder helpen.  

Wie zou je zijn zonder deze gedachte?
Tenslotte kun je deze van de 4 vragen van Byron Katie gebruiken om na te gaan hoe de wereld eruit zou zien wanneer je de gedachte loslaat. Zou je je opgelucht voelen, of er zelfs blij van worden? Bekijk je antwoorden op de verschillende vragen en ga na of je voldoende grond hebt om aan de gedachte vast te blijven houden: waarschijnlijk niet! Met behulp van bewustzijn stuur je nu jouw gedachten richting jouw allermooiste leven. 

     Tip 4 - schrijven

 Schrijf deze zinnen op en een volgende keer ga je ze op papier beantwoorden met een negatieve gedachten die langskomt. Dit doe je natuurlijk niet op dat moment zelf 😉. Maar observeer dan even de situatie en denk: okay dit is wat Mieke zei. Wat zou ik nu normaliter doen… en hoe wil ik eigenlijk liever reageren? Eenmaal thuis ga je de vragen eens op papier beantwoorden. Waarom op papier? Het op papier zetten van woorden is een chemisch proces. Je zet je gedachten uit je hoofd op papier. Doe het maar en kijk wat er gebeurt.  

Bewustzijn zie ik dus als de sleutel om jezelf te bevrijden uit je mentale gevangenis. Je komt los uit de sleur! Jij kunt ook de sleutel tot bevrijding vinden, zodat je niet eindeloos in die onplezierige sleur blijft hangen. Bewustzijn trainen is dus een groot goed! 

Dit was 1 van de oefeningen die ik vaak gebruik en zo zijn er nog veel meer.
Stapje voor stapje start je zo met jouw bewustwordingsproces.

Ik wens je heel veel succes en mocht je jezelf niet deze vragen kunnen stellen of hulp nodig hebben?
Dan help ik je daar graag bij. Je weet me te vinden 😉.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.