11 Jul
11Jul

Ik vermoed dat pleasegedrag in de top 5 van gewoontes zal staan van menig vrouw, ja ook de man doet het soms, maar dit is toch wel een vrouwendingetje ben ik bang. 

Pleasen goh ik ben ermee groot geworden. Ik kan me niet herinneren, wanneer ik het niet heb gedaan. Ik pleasde al op het schoolplein om maar gezien te worden, om mijn behoefte erbij te willen horen te vervullen. Ik gaf altijd aan iedereen voorrang, vroeg altijd: wat wil jij? Kan ik je helpen? 

Later toen ik kinderen kreeg deed ik alles om het hen maar naar de zin te maken om ze te zien opbloeien. Als jullie blij zijn ben ik blij, ook zo’n dooddenker. Ik bleef het maar doen en weet je ik dacht dat ik HEEL goed bezig was. Ik offerde mezelf toch op! JA… ik offer mijzelf op voor jouw welzijn, kijk eens wat ik goed bezig ben!! En wat kreeg ik ervoor terug: NIETS. Niemand apprecieerde wat ik deed. 

Waarom zien jullie mij niet, waarom hoor ik nooit eens een dankjewel, zie je dan niet hoeveel energie dit mij kost en hoe goed ik alles doe? HALLO…. Ziet iemand mij???

Maar het bleef stil.. En zo ging ik maar door, ik knokte mij verder maar kreeg nog steeds niet wat ik verwachte en het rare was: niemand vond, zo dacht ik, dat ik nu heel goed mijn best deed. Integendeel, ik werd weer teruggestuurd naar af. WAT DOE IK DAN FOUT? 

En toen kwam de man met de hamer

Waarom doe jij zo je best? JA om andere mensen te helpen, ik wil zo graag dat iedereen het goed heeft. Hmm is dat zo? JA tuurlijk. Dan moet ik je toch wat gaan vertellen. Ga er maar even bij zitten. 

WAAROM PLEASEN WIJ MENSEN? 

Wij mensen denken te pleasen om andere te helpen. Ja ik help zo graag mensen hoor ik vaak. Echter het feit is, dat jij niet pleast om andere te helpen, maar om jezelf te helpen. Ik herhaal het nog een keer: het feit is, dat jij niet pleast om andere te helpen, maar om jezelf te helpen. In jou schuilt een behoefte, een behoefte om geliefd te zijn of om er toe te doen en die behoefte komt voort uit een angst. En deze angst heb je vorm gegeven vanuit een gebeurtenis in jouw jongere jaren, wellicht werd je een keer afgewezen tijdens een spelletje of in de hoek gezet, vernederd en ga zo maar door. Jij hebt dan een angst om niet gewaardeerd te worden, een angst om er niet toe te doen of een angst om niet geliefd te zijn. Wat jij nu doet is, jij zoekt naar deze waardering en liefde. Jij doet er alles aan om die liefde en waardering te gaan krijgen. En hoe kun je dat doen, zo denk je, door heel goed je best te doen. Door iedereen te helpen, door alles op te lossen en te gaan verzorgen. 

Terwijl je dit doet én weet, dit doe je ONBEWUST he! Dit doe jij niet met opzet of met je bewuste geest, dan zou het manipulatie zijn. Maar terwijl jij dit doet ben je op zoek naar de behoefte om die waardering te krijgen, die liefde, dat gevoel van erbij te horen. 

Laat me het anders verwoorden. Stel jij hebt een wond op jouw ziel, die heb je ergens opgelopen in je vroegere jaren. Deze wond bloed en jij zoekt een pleister om deze wond te dichten. Wat doe je? Je gaat op zoek BUITEN jezelf om deze wond te dichten om er een pleister op te plakken en dat doe je door te gaan pleasen. Jij gaat dus op zoek naar een andere persoon die jou die liefde gaat geven, die waardering. Die andere persoon moet dus aan jouw verwachtingen gaan voldoen en jouw nood bevredigen. Maar wat als dit niet lukt als de persoon net anders reageert? Dan wordt die pleister, ratsch… weer van die wond getrokken en jij valt weer heel diep. Gevolg: je bent ontredderd, teleurgesteld en heel verdrietig. Maar je wilt zo graag en dan sta je weer op en je gaat nog meer pleasen, nog meer helpen, nog meer verzorgen. En zo blijf je maar in je cirkeltje rondlopen. Heel verdrietig want je doet zo je best en niemand die dit ziet. 

Wat doe ik dan fout?
Sorry dat ik je dit nu moet vertellen, maar ik doe het graag: STOP MET PLEASEN! Jij pleast namelijk niet om die ander te helpen, jij pleast niet om die ander te verzorgen. JIJ pleast om jezelf te helpen, jij hunkert naar liefde en waardering. Echter die liefde kun je NOOIT gaan krijgen van die ander, die liefde en waardering krijg je alleen maar als jij je wonden heelt en liefde aan jezelf gaat geven. Als jij jezelf op NUMMER #1 gaat zetten en vanaf vandaag aan jezelf gaat werken! Gebrek aan zelfliefde is de basis van alle angsten en weet je wat zo mooi is: die kun jij jezelf geven! 

4 tips om te stoppen met pleasen – die ik heel graag met je deel: 

  1. Erken het pleasegedrag – jij weet/voelt zelf het beste dat jij pleast. Je weet dat je over je grens loopt, dat je teleurgesteld bent, je niet terug krijgt wat je wilt. Het maakt je ongelukkig en het slurpt je leeg. Dus okay erken het.
  2. Beslis vandaag dat je STOPT met pleasen. Nu heb je al 50% kans op succes! Zet die 1e stap.
  3. Ga op onderzoek uit. Dus wordt je bewust van je patroon. Wat zijn jouw gedachten, wat is jouw programma van vroeger, waarom doe ik dit? Dit kun je zelf doen, maar vaak heb je hier iemand bij nodig die je hierbij helpt, die jou de spiegel voor kan houden. Een coach kan je daar goed bij helpen en ik heb daar evt. de tools voor om dit met jou in kaart te brengen.
  4. Accepteer het en geef jezelf Zelfliefde. Zelf acceptatie en gebrek aan zelfliefde liggen hier vaak aan ten onder. Het is een wond en heb jij ooit een wond van buiten naar binnen zien genezen? Nee. Dus die pleister moet eraf, de wond moet drogen. En al doet het pijn of prikt het, het moet drogen. Want als je de pleister er weer aftrekt, trek je ook de korst er weer af en heb je weer open wond. De wond moet dus openblijven en drogen,  ga er maar mee rondwandelen. Dit ben ik en dit zijn mijn wonden. Ze doen echt pijn, maar ik ben de enige die deze kan genezen. Ik ga het zelf moeten doen.

Dus in plaats van de nood bij de ander te gaan zoeken, ga je het zelf oplossen. Van binnen naar buiten. Ik ga de dingen zelf oplossen en niet de ander verantwoordelijk stellen. Ik ga mezelf aanvaarden, complimenten geven, mezelf graag zien, ik ga de dingen doen waar ik energie van krijg. Dat is de enige manier om dit onderhuids te genezen en ja dat doet pijn. En waarom doet dit zo’n pijn? Omdat je ego/jouw stemmetje je steeds gek maakt. Zie je wel ze vinden je niet lief, zie je wel niemand vindt jouw leuk. Maar die tijd is voorbij! JIJ gaat het nu doen

Wil je hier meer informatie hierover of tools die jouw kunnen helpen om dit aan te pakken? 

  • Boektip: De kracht van zelfliefde – Shanti Schiks. Een werkboek die jou helpt jouw zelfliefde weer terug te vinden. Mooi geschreven en ze geeft prachtige tools!
  • MasterYourmind workshop: “Je wordt wat je denkt” – dit masterclass traject geef ik met regelmaat en geeft je inzichten in jouw persoon en jouw denkwijze, jouw programma. Kijk even op mijn website voor meer informatie.
  • Ben je het beu en wil je dit direct aanpakken? Dan beveel ik je een 1 op 1 coachingsessie met mij aan. Zo kunnen wij heel precies jouw programma in kaart brengen en direct aan de slag gaan.

Ik hoop je met deze blog weer meer inzichten te hebben gegeven in jouw persoon, die zo mooi is! Laat gerust een reactie hieronder achter, met wat jouw ervaringen zijn op dit onderwerp, zo helpen we elkaar!

OF WIL JE MEER INFO ? GA DAN NAAR CONTACT FORMULIER

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.