08 Jul
08Jul

In mijn vorige blog vertelde ik over het belang van aandacht en het sturen door jou ervan,  het focussen. In dit blog het belang van het krijgen van aandacht!

De menselijke behoefte aan aandacht 

Een mens heeft van nature behoefte aan aandacht, dat betekent erbij horen, gezien worden, gerespecteerd worden, gehoord worden, serieus genomen worden. Mensen zijn sociale wezens en dus hebben zij behoefte aan contact met anderen. 

Hechting met anderen heeft ook een voordeel: het geeft zekerheid, veiligheid en/of bescherming. 

De behoefte aan aandacht heeft ook te maken met de behoefte aan waardering, het betekent dat anderen je zien staan, oog voor je hebben, interesse en belangstelling in je tonen, bereid zijn om naar jou te luisteren en jou te horen. 

Aandacht is dus een vorm van waardering, herkenning en respect.
Het zegt: "Ik doe er toe".

Aandacht is liefde!  
In mijn vorige blog vertelde ik: alles wat aandacht krijgt, groeit. Het lijkt wel een soort voeding en tevens geeft het ook een soort feedback, maar dan zonder woorden. Je zegt iets en dan groeit het. Woorden zoals: jij bent de moeite waard! Want wat doet het met jou als iemand tegen je zegt: wat zie je er goed uit vandaag. Het voedt de ziel en de verbondenheid. Zonder deze aandacht verschrompelt alles. 

Wat als er geen aandacht voor je is?

Gebrek aan aandacht ontstaat meestal in je jeugd en is in feite het gebrek aan liefde. Dit gebrek kan allerlei gevolgen hebben op latere leeftijd, zeker wanneer het moeilijk is om dit 'oud-zeer' een plek te geven in je leven. Wat kan een reactie zijn hierop: 

  • Je kunt jezelf op tal van manieren afwijzen of afkeuren
  • Je kunt verbitterd raken, vol wrok zijn of boos zijn op anderen
  • Je kunt het gevoel hebben dat je slachtoffer bent van de situatie of anderen de schuld geven over hoe jij je voelt
  • wellicht heb je de neiging zaken erg persoonlijk op te vatten

Teveel aandacht kan ook 

Je kent ze vast, die mensen die altijd vooraan staan en daarmee teveel aandacht vragen. Ze overcompenseren hiermee vaak het gebrek aan aandacht dat ze zelf hadden in hun jeugd en het wordt een overlevingsmechanisme. Bijvoorbeeld: 

  • Ze willen altijd in het middelpunt van de belangstelling staan
  • Ze zijn vaak of altijd aan het woord
  • Gedragen zich erg druk of heel opvallend
  • Verzinnen altijd iets nieuws waardoor de aandacht op hen wordt gevestigd
  • Soms zijn mensen zelfs verslaafd aan aandacht, ze kunnen niet meer zonder. In het ergste geval hebben ze er alles voor over om maar die aandacht te krijgen die ze graag willen.

Mogelijke gevolgen 

Het verlangen naar warmte, liefde en aandacht kan ervoor zorgen dat je alles uit de kast trekt om aandacht te krijgen. Lukt dit niet, dan volgt plan B. Wanneer een behoefte ( de aandacht) niet positief vervuld wordt voor een persoon, gaat de persoon toch in deze behoefte willen voorzien. Hij kan dan ook een extreem andere weg kiezen en zijn behoefte op een mindere positieve manier gaan vervullen. Denk aan verslavingen, buitensporig gedrag vertonen, criminele circuit belanden etc. Maar minder extreem kan natuurlijk ook:

  • De één wringt zich in alle bochten om toch die aandacht te krijgen waar hij/ zij zo naar verlangt
  • er kan een vorm van please-gedrag of claim gedrag ontstaan
  • sommigen raken verslaafd aan aandacht of komen in tal van afhankelijkheidsrelaties terecht
  • anderen zonderen zich af en tonen vermijdend gedrag

Wat is de relatie tussen gevoelens en behoeften? 

Altijd ligt er een relatie tussen je behoeften en je gevoelens. Onvervulde behoeften zorgen vaak voor negatieve gevoelens. Het gevolg van gebrek aan aandacht kan zijn dat er gevoelens ontstaan bij jezelf als: miskenning, niet serieus genomen worden, niet gehoord worden, alleen zijn, eenzaamheid ervaren, achtergesteld voelen, afgunst, twijfel, onzekerheid, afwijzing. 

Wat kun je gaan doen? 

Jezelf in alle bochten wringen om aandacht te krijgen of jezelf afhankelijk opstellen om aandacht van de ander te krijgen is geen oplossing. Dit is ook funest voor jouw zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfrespect. Afhankelijkheidsrelaties leiden ook meestal tot niets. 

De enige oplossing is: zelfonderzoek. Keer naar binnen en zoek uit waar jij beschadigd bent. Waar zit jouw oud-zeer. Kun je dit vinden en ben je ook bereid jezelf kwetsbaar op te stellen en te helen? Dan kom je aan de andere kant van de medaille. Dan kun je jezelf in de spiegel aankijken en vergeven. Maar je zult de pijn aan willen en moeten zien en als je dat eenmaal kan en doet dan komt er zoveel verlichting! 

Wees lief voor jezelf

Wellicht herken je jezelf ergens in. Wees dan lief voor jezelf en wijs jezelf niet af. Jij wist niet beter en deed dat wat bijna ieder ander doet. Jezelf beschermen om niet nog meer gekwetst te worden. Maar nu je dit inzicht hebt, weet je dat het ook anders kan. Jij kunt veranderen en een andere manier van gedrag vertonen. Wil jij die aandacht? GEEF DIE DAN AAN JEZELF!

Geef jezelf de aandacht die het verdient

JIJ BENT HET WAARD en hoe mooi is het dan om JEZELF alles te geven wat het nodig heeft. Is dat egoïstisch? Ik denk van niet! Want hoe mooier jij wordt, hoe mooier de mensen om je heen worden. Kun je hier hulp bij gebruiken? Lees dan mijn blog over zelfliefde. OF maak een kennismakingsafspraak, dan kijken we samen eens naar jouw leven en wat jou nu tegenhoudt om jezelf dat geluk te gunnen!

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.