25 May
25May

Eigenwaarde is het gevoel dat je waardevol bent, geliefd en het recht hebt om jezelf te uiten en de ruimte in mag nemen.

Logisch. Maar het daadwerkelijk voelen en vasthouden dat is een uitdaging op zich en is nog niet zo makkelijk. En ja ook ik ervaar dat nog. Onbewust is er namelijk een onderstroom in je die je ineens wat anders laat voelen, die er zo maar ineens is, als de mist uit zee. Vanochtend was ik nog okay en had ik overal zin en ineens slaat het om! Wat is er gebeurd? Ineens bekruipt me een rot gevoel.

Ik betrap mezelf er dan weleens op, dat ik afhankelijk ben van de goedkeuring van anderen, dat ik mijn keuzes laat beïnvloeden door de meningen van anderen of dat ik mijn eigenwaarde laat beoordelen aan de hand van een drukke agenda. Als ik maar druk ben, nuttig ben dan voldoe ik

Eigenwaarde en externe goedkeuring

Ik ben niet de enige die hiermee worstelt weet ik nu na al veel mensen te hebben gesproken in mijn praktijk. En van de week zei Oprah Winfrey het nog eens: meer dan 80% van de mens op aarde worstelt met 1 ding: "We vinden onszelf niet goed genoeg" en dat is toch heel triest. "In plaats van in mezelf te geloven, zocht ik naar goedkeuring in externe factoren zoals perfectionisme, druk bezig zijn en het hebben van een relatie."

Herkenbaar? Ik denk het wel hè. En zo halen meer mensen – zelfs de succesvolste – hun gevoel van eigenwaarde uit de mening en waardering van anderen. We streven constant naar meer en beter. We zoeken externe goedkeuring om een goed gevoel over onszelf te krijgen. We baseren ons zelfbeeld dan op hoe anderen ons zien en bepalen hoe waardevol we zijn door de dingen die we doen of hebben. 

Onze eigenwaarde is verbonden aan wat we bezitten of bereiken.

Zodra we falen of geen goedkeuring (denken) te krijgen, voelen we ons minder waard. We leggen de lat voor onszelf te hoog. En zodra we die hebben bereikt, geven we ‘m – bewust of onbewust – weer een zetje.

Eigenwaarde haal je uit jezelf

Onze eigenwaarde vinden we alleen binnenin onszelf. Ons zelfbeeld wordt gevormd door hoe we onszelf zien, zonder invloed van anderen. We moeten beseffen dat we de enigen zijn die onze eigenwaarde kunnen vergroten. Het ligt volledig in onze eigen handen. En dat is dan weer goed nieuws, want dan kun jij dit ZELF veranderen.

Hoe je jezelf ziet, is bepalend voor hoe je je voelt. 
Het heeft effect op je mentale gezondheid, maar helpt je bijvoorbeeld ook bij het aanpakken van kansen. Daarnaast ben je met een positief zelfbeeld eerder geneigd om te vragen wat je wilt, vergroot het je zelfvertrouwen en ben je ontvankelijker voor liefde van anderen. Genoeg redenen dus zou je zeggen om nu eindelijk eens voor jezelf te kiezen!

4 tips om je eigenwaarde te vergroten?

 1. Heb jezelf lief! Alléén jij kunt dat doen.
  Zelfacceptatie is een goede basis voor een gelukkig leven. Als jij jezelf kunt accepteren zoals je bent, dan zit je lekker in je vel. Je voelt je niet onzeker, je voelt je niet imperfect of incapabel. Je voelt dat je dicht bij jezelf staat en dat je goed bent zoals je bent. Wat als die anderen misschien een rotdag hebben: daalt dan ook jouw eigenwaarde? Jij bent wie je bent en dat maakt jou zo mooi!

  Oefening: elke keer als jij je tanden poetst en in de spiegel kijkt zeg je: WOW wat ben jij een mooi en lief mens, YOU LOOK AMAZING TODAY!

 2. Dankbaarheid
  Dankbaarheid, het lijkt misschien een oubollig begrip maar het helpt je positief te zijn. Het is een goede manier om je te blijven verbazen over de mooie en fijne dingen in het leven. En dat verbetert je humeur én je gezondheid. De hoogste tijd dus om dankbaarheid in het zonnetje te zetten!

  Oefening: leg een schriftje naast je bed en voordat je gaat slapen zet je elke avond 3 dingen in het schriftje waar je vandaag dankbaar voor was!
  Resultaat:
  - Verbetert je stemming
  - spoort je aan om goed voor jezelf te zorgen
  - verlaagt hoge bloeddruk
  - zorgt voor een diepere slaap
  - verhoogt je emotionele flexibiliteit en weerbaarheid
  - geeft je een positief gevoel, en andere mensen zullen dat merken en waarderen

 3. Zet jezelf op nummer #1
  Wees er voor jezelf. Met name als we het zwaar hebben, schieten we vaak terug in kritische gedachten en zijn we hard voor onszelf. "Zie je wel ik had dit nooit moeten doen!" Wat we dan doen is onszelf afkeuren! Ook dat nog :-(
  Nee lieve jij doe dat niet, wees eens streng en dus lief voor jezelf. Pak jezelf eens vast en geeft jezelf een knuffel, dat is wat we moeten doen. Ja het was wellicht niet handig wat je deed maar je leert ervan! Zie het niet als falen maar als een moment dat je laat zien dat je even de verkeerde afslag had genomen. We kunnen wel wat extra liefde gebruiken, dus toon compassie voor jezelf. En zeg: “Ik zie je, ik ben er, ontspan, het is oké.” Dit kun je voor jezelf zijn. Toon zelfcompassie en geef jezelf wat je nodig hebt.

 4. Volg een dagretreat - (her)verbinden met jezelf
  Dit alles kun je in 1 dag verdiepen in een dag retreat. 1 dag helemaal voor jou, jezelf voorop stellen en liefde geven! Dat gun ik jou ook!
  Wil je dit? Kijk dan eens op mijn pagina RETREATES. Ik zie je graag en ont-moet je daar!

Afsluitend wil ik nog zeggen: Wees trots op jezelf en nu je dit leest weet ik dat je dat bent. Jij gaat met jezelf aan de slag en zet jezelf voorop! En ik, ik ben heel trots op jou dat jij jezelf dit gunt!

Dikke knuffel van mij !


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.