17 Jun
17Jun

Aandacht doet wat met je. Wat doet aandacht met jou? Waar gaat jouw aandacht heen op een dag? 

Wat is nu aandacht? 

De Van Dale zegt kort en bondig: Aandacht = oplettendheid, belangstelling: de aandacht trekken opvallen; de aandacht vestigen op. Maar in “gewone” mensentaal, wat is nu aandacht en waarom is het zo belangrijk?

Waarom is aandacht zo belangrijk?

Een mens heeft van nature behoefte aan aandacht. Aandacht krijgen, maar ook aandacht geven. Dat betekent erbij horen, gezien en gehoord worden, gerespecteerd worden en vul zelf maar verder in. Aandacht geven aan iemand geeft je dan zelf weer een goed gevoel: ik doe er toe. Allemaal primaire levensbehoeften.

Herkenbaar? 
Mensen zijn van nature sociale wezens en dus hebben zij behoefte aan contact met anderen. Hechting met of aan anderen geeft een gevoel van zekerheid, veiligheid of bescherming. Behoefte aan aandacht heeft ook te maken met behoefte aan waardering, erkenning en respect. Het betekent dat de ander je ziet staan, interesse en belangstelling toont en bereid is om naar je te luisteren.

Aandacht laat zien dat je bestaat! Ik doe er toe! Cruciaal dus voor ieder mens. 

Het geeft jouw je bestaansrecht. 

Heb jij vroeger de aandacht gekregen die je verdiende?

Als je vroeger niet de aandacht kreeg die je wilde en verdiende dan kan het zijn dat zich hier je eerste 'trauma' ontwikkelt. Een kind heeft namelijk behoefte aan aandacht, zoals je ziet in de curve hieronder. Wordt hier niet aan voldaan, dan gaat het kind de behoefte op een andere, vaak negatieve manier, vervullen. Het vormt een overlevingsmechanisme. In een volgend blog hier meer over. 

Behoeften van de mens

Je kunt ook de nodige theorieën vinden over het belang van aandacht, aandacht is een behoefte en dit heeft de Piramide van Maslow heel mooi weergegeven in categorieën. Zo is de behoefte aan bijvoorbeeld zelfontplooiing een “hogere” behoefte en wordt deze alleen nagestreefd als onderliggende basisbehoeften zijn vervuld. De behoefte aan aandacht kun je in de piramide plaatsen tussen de vlakken van sociale acceptatie en waardering.


WAT DOE JIJ? WAAR GEEF JIJ JE AANDACHT AAN OP EEN DAG?

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat is een Universele wet. Het is net als de zwaartekracht. Je hoeft er niet in te geloven om de wet zijn werk te laten doen. Als jij je aandacht richt op alle ellende die er is, dan voel je je ellendig. Of dit nu je eigen ellende is of de ellende in de wereld en in de media. Door je aandacht erop te richten, vraag je eigenlijk aan het universum: Geef me er meer van. Energie volgt dus aandacht. Daarom is het ook af te raden steeds weer die TV te kijken en het nieuws waar alle ellende in sneltreinvaart voorbij komt! Zet hem dus eens vaker uit! Of kijk gericht TV on demand,  alleen dat wat jij wilt!

Focus op de positieve zaken in het leven

Door je aandacht te verleggen naar positiviteit en naar de schoonheid en intelligentie van de natuur, vraag je dus om meer hiervan en volgt je welzijn als vanzelf. Door de juiste focus krijg je ook steeds meer geloof en vertrouwen in je eigen zelf. Je start met je zelfonderzoek, waar gaat mijn focus nu heen? Wat doe ik eigenlijk allemaal? Nu herstelt jouw verbinding met je eigen, jouw oorspronkelijke staat van zijn. En je bent op weg naar meer geluk. Je zult zien, je begint weer te sprankelen. 

Is het HOCUS POCUS.. ?    Nee het is FOCUS

Dus waar richt jij je aandacht op? 

Bedenk dat je altijd een keuze hebt. Richt ik me op pijn en lijden? Of richt ik me op de positieve zaken en het leven dat ik wil leiden? Ben jij de regisseur van jouw leven of laat jij je leven leiden door de omstandigheden en door alles wat jou overkomt? Jij kiest met jouw gedachten waar jij je focus naar toe brengt en welk leven jij wilt leiden! 

Wat kan ik met mijn aandacht doen:

  • Focus je op wat je WEL wilt. 
  • Zie het voor je, VOEL het.. stel je voor dat je dit al bereikt hebt.
  • Dat wat je wenst, zal naar je toekomen. Nogmaals, het is een universele natuurwet. Het kan niet anders.. 
  • Focus je op positieve zaken zoals welzijn en gezondheid. Focus je op wat je wel wilt

Is het simpel? Nee, niet altijd. Werkt het altijd direct? Ja en nee. Het geeft je in ieder geval even een lekkerder gevoel. En soms heeft het tijd nodig.. elke keer mag jij de focus weer terugbrengen naar je hart, naar jouw oorspronkelijke staat van zijn en mag je je richten op dat wat je wel wilt. En tot slot is het fijn? Ja, altijd. Door je aandacht te richten op schoonheid en welzijn, op dat wat er wel is, beïnvloed je je gemoedstoestand en je geluk. Het doet iets met je of je nu wil of niet.

Wij mensen zijn dus constant op zoek naar de aandacht. 

Al is het maar 5 minuten, even je aandacht ergens anders op richten, zorgt weer voor nieuwe inzichten, nieuwe gevoelens, emoties en wellicht een andere kijk op je eigen leven. 

Verdien jij meer positieve aandacht? Schrijf je dan in voor mijn inspiratiemail of bel eens voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en een kop koffie. Ik kijk graag eens mee in je leven en geef je alle aandacht die jij verdient! Tot gauw.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.