03 Mar
03Mar

Allereest is het belangrijk dat jij je realiseert dat je altijd kan helen, waar je ook bent en wat je ook ervaart. JIJ kan altijd nog JEZELF worden!

Soms zijn er echter nog onbewuste programma’s die dat tegenhouden. Ik noem het ook wel de onderstroom.  Laat ik er een paar noemen:

Krampachtig willen
Dan MOET het van jezelf nu eindelijk een keer lukken en over zijn.
Voel maar even wat er gebeurt als je ‘moeten’ zegt. Al je spieren en dus ook je energiebanen verkrampen en kunnen niet meer optimaal stromen.  Zeg nu eens het woord MOGEN. Wat ervaar jij nu? 

Hoe meer ontspannen jij bent, hoe sneller het gaat. 

Onbewuste weerstand 
Toen je klein was gebeurde er van alles rond je heen. En wellicht kwam er in eens een situatie dat je zo erg schrok, dat je jezelf bent gaan beschermen. Wellicht ging je jezelf ook verstoppen. Wat er ook gebeurde onbewust heb je jezelf beschermd tegen dit 'kwaad' en dat deed je door emoties niet te laten zien, te onderdrukken. Je sloot je wellicht ook helemaal af en bouwde een pantser om je heen: je kon ook niet meer voelen.

Gevolg is dat die energie nu in jouw vast zit. En om die pijn van toen niet te voelen, heb je copingsstrategieën/beschermingsmechanismen ingezet. Als het ware een muurtje om de pijn heen gebouwd. En dat is nu zo een gewoonte geworden, dat dit gedrag als vanzelf weer gebeurt zodra je dergelijke emoties ervaart en wilt verwerken. 

Maar wat gebeurt er nu in jou als jij bijvoorbeeld boosheid ervaart?
Even wat achtergrond informatie:
Jouw lichaam heeft meridianen en organen om emoties op te ruimen. Boosheid bijvoorbeeld, wordt opgevangen door de levermeridiaan en de lever. De bedoeling is dat deze emotie, die slechts 20-90 seconde duurt, nu verwerkt wordt. Dat gebeurt als deze door de betreffende persoon wordt herkend als boosheid, vervolgens erkend en ernaar handelt. Wordt de boosheid niet als zodanig herkend en dus onderdrukt of tegengehouden, dan blijft de frequentie van boosheid aanwezig. Omdat deze lager is dan jouw ‘nulpuntenergie (jouw basisenergie)’ beïnvloedt dit jouw algehele energielevel. De boosheid zit als een ballon onder water ‘vast’ in jouw systeem. Hoe meer je onderdrukt en tegenhoudt hoe groter de ballon….op een gegeven moment moet dat eruit. Dat gebeurt in de vorm van klachten. Het lichaam vertelt jou op die manier dat het tijd is om op te ruimen 🙂 Tijd om te helen dus.

Wat kun je doen? Simpel gezegd: Je hoeft alleen maar jezelf toestemming te geven om te helen en liefdevol te vragen de weerstand los te laten. 

Selectieve ziektewinst
Gek genoeg was er ooit een tijd dat je onbewust koos voor dit gedrag om bijv. aandacht te krijgen. Elke vorm van aandacht, gezien of gehoord worden is er een. Klachten hebben leverden zo toch wat op voor jou. Nu is echter die manier van reageren niet meer nodig, dat weet je zelf ook wel. Maar je bent er nu zo aan gewend geraakt, dat je het niet meer kunt loslaten. Het is ook wel fijn die aandacht denk je zo. Je kunt het daarom niet loslaten en dus blijven de klachten bestaan. 

Klinkt gek he? Onbewust levert jouw klacht dus nog iets op. Bijvoorbeeld dat je geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor je ‘nieuwe pijnvrije ik’. Want hoe weet je, hoe je leven er dan uit gaat zien? Dat komt omdat je al jaren je zo voelt en je niet eens meer durft voor te stellen hoe het zou zijn om klachtenvrij te zijn. 

En zo zijn er nog meer onbewuste redenen om vast te houden aan jouw ‘pijn’: 

 • Creëert liefde/sympathie van anderen
 • Neemt schuldgevoel weg 
 • Je kunt je verwijderen, omdat mensen het zat worden jouw wanhoop aan te horen
 • Werkt als een excuus om niet je verantwoordelijkheid aan te gaan 
 • Je straft anderen die willen helpen door te laten weten dat ze niet kunnen helpen
 • Anderen bij je te houden uit medelijden
 • Het rechtvaardigt verslavingen of andere destructief gedrag 
 • Het is een manier om anderen te blijven ‘domineren"

 Al deze zaken die heling belemmeren zijn gelukkig eenvoudig op te heffen, zodra je het erkent en jezelf toestaat de weerstand los te laten. Maar waar te beginnen en in te zien wat je nu eigenlijk doet? 

Zelf is dat meestal moeilijk boven water te halen, omdat je jezelf niet objectief kunt bekijken. Van een ander weten we het altijd zo, toch? 

3 Zaken die helpen

 • Stap uit de verwachtingen. Stop met MOETEN en ga in de flow van MOGEN. Elke stap is er één!
 • Vertrouw op je ziel die heel is, en alles zal doen om met jou samen te werken
 • Vraag jezelf af wat zijn momenteel mijn klachten? Wat willen ze mij vertellen/leren. Weet ook dat je ooit jezelf hebt moeten beschermen, je bouwde een strategie op maar die is nu niet helpend meer! Nu vormen ze klachten, de klachten zijn nu echter de enige uitweg geworden om jou 'bewust' te maken. Om jou te vertellen: STOP tot  hier! 

JIJ kunt er dus niets aan doen! Je bent ook niet schuldig. Het was een gevolg van een gebeurtenis en jij deed op dat moment het beste wat jij kon! Als je dat kunt geloven en jezelf kunt vergeven ga jij grote stappen maken! 

BEWUSTWORDING is dan het pad dat jij kunt starten. Doe zelfonderzoek, observeer: wat doe ik nu eigenlijk allemaal? Kun je hier hulp bij gebruiken? Maak dan eens vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Samen kunnen we eens naar jouw mechanismen kijken en in kaart brengen waar jij waarheden bent gaan geloven die wellicht NIET WAAR zijn! En als we die vinden verandert alles!

Sta jezelf toe HEEL te zijn! Sta jezelf toe te leven vanuit jouw IK!

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.