10 Sep
10Sep

Keuzes, de hele dag door. Maakt het jou ook knettergek? 

  • Dagelijks talloze beslissingen
  • ’s avonds niet kunnen slapen
  • Constant blijven piekeren.
  • Luisteren naar je verstand of je gevoel.
  • Je afvragen: ‘wat wil ik nou?’

 ‘Volg je hart’ zeggen ze dan. Maar wat betekent dat? En hoe doe je dat? Want als je niet weet wie je bent en wat je wilt, is het lastig om bewust te leven. Of ook wel ‘spiritueel leven’ genoemd.

 Spiritualiteit is met beide benen op de grond staan. De uitdagingen van het leven aangaan en tegelijkertijd een vreugdevol leven leiden. Het is de weg die naar innerlijke vrijheid lijdt. Spiritueel leven is veel meer dan het ontwikkelen van je eigen spirituele vermogens! Je leert jezelf te ontdekken en keuzes te maken die bij jou passen, die jou gelukkig maken. 

Waarom is dat toch zo moeilijk om keuzes maken?

Iedereen kiest graag, toch? Een lijstje maken voor je verjaardag toen je nog 7 jaar was, was geen probleem. Maar als we ouder worden weten we het niet meer. Doe maar wat jij leuk vindt. Of verras me maar. Maar hoe kan iemand nu weten wat jij leuk vindt als jij het niet zegt? Kunnen wij mensen dan gedachten lezen? Ik denk het niet. Dus hoe fijn zou het zijn als je krijgt wat je altijd al zou willen hebben. 

De eerste stap te nemen is: schrijf op wat JIJ graag wilt! Leer weer te dromen. Dat kan beginnen met een cadeautje voor je verjaardag tot wat je in je leven nog wilt bereiken. 

Helaas zijn we door onze omgeving door de jaren heen afgeleerd om zelf te kiezen, om te dromen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zeiden je ouders. Of ga maar werken bij een groot bedrijf, want daar is alles goed geregeld, of … daar heb je toch voor geleerd dus doe dat maar. Alles voor de veiligheid van jouw voortbestaan. Vooral niet gek doen, ja stel je eens voor, wat zullen ze dan van je denken. We zijn het kiezen dus verleerd. 

Waar komt deze drang naar veiligheid vandaan? 

Jouw brein neemt beslissingen om jou veilig te houden. Waarom? 

Hiervoor neem ik je even mee terug naar de oudheid. Hier ligt namelijk het ontstaan van de basis jouw brein. In de periode dat er nog bizons en leeuwen rondliepen. Want wat deed jouw brein? Jouw brein scande continue de omgeving op gevaar en kwam in actie als er zich iets voordeed. Maar hallo zal je nu denken die leeuwen zijn er nu helemaal niet meer! Ja dat weten wij, maar dat brein niet. Dus jouw handelen van vandaag is mede gebaseerd op dit oude feit: kiezen voor veiligheid. 

En wat maakt het kiezen ook nog moeilijk? 

De angst om verkeerd te kiezen. Nog even terug naar de oudheid: hier leefde we samen in een kudde en zorgden we voor elkaar. Alleen was je niet sterk genoeg en overleefde je niet. Je volgde dus de kudde, gingen zij naar links, dan deed jij dat ook. Als jij in je eentje voor rechts zou kiezen kon je dit je leven kosten. 

In het huidige leven zien we dit ook heel goed terug. De meeste mensen kiezen er niet voor om af te wijken van de standaard, de kudde. Dat zou onveilig zijn en volgens jouw DNA, je het leven kunnen kosten. 

Nu je dit weet vraag je jezelf wellicht af, wil ik dit gedrag nog blijven doen? Wil ik de massa nog volgen? Want je ziet nu je hebt een keuze. En laat ik je dit vertellen dat dacht ik ook een paar jaar geleden. Waarom doe ik dit? En zo kwam mijn eerste stap naar bewustwording. 

Trekt dit nu jouw aandacht, vind je dit ook interessant en denk je hier wil ik meer over weten? Dan is de cursus persoonlijke ontwikkeling zeker wat voor jou! Hier leg ik nog meer uit over de werking van jouw brein en hoe jij dit kan veranderen. Echt ik beloof je – heel interessant! 

Want stel je nu eens voor dat jij het leven leidt naar jouw keuze. Het leven waarvoor je werkelijk hier op aarde bent gekomen? Dat je jouw zielsmissie mag leven, vanuit je hart. Je diepste zijn. Dan is elke dag toch een feest?   

Hoe voelt dat voor jou? Goed? 

Zo ja kijk dan eens naar mijn cursus persoonlijke ontwikkeling/ mindfulness want daar leer ik je graag nog veel meer! Weetjes die we al lang hadden moeten weten, vind ik.

Wil je er nog meer over lezen dan is het boek: “Je wordt wat je denkt” – van Inge Rock zeker een aanrader. 

JIJ kiest. Ik wens je veel wijsheid en moed toe.

Energieke groet, 

Mieke

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.