19 Jan
19Jan

Veel mensen denken dat introverte mensen stil, verlegen en teruggetrokken zijn en extraverte mensen alleen maar luidruchtig zijn, druk en roepen om aandacht. Een definitie die niet klopt of althans niet compleet is. Ik bespreek in deze blog hoe je de wereld beleefd als introvert of extravert en hoe je daar mee om gaat. Ook deel ik mijn inzichten die mij erg hebben geholpen te zien wat voor persoon ik nu ben!

We hebben het er vaak over mensen die zich introvert of extravert noemen dat is dus niet echt nieuw, maar wat wel nieuw is voor veel mensen is dat 100% introvert of 100% extravert niet bestaat. Wanneer je je introvert of extravert opstelt, verschilt dus. 

Je zou zeggen dat ik een extrovert persoon ben, ik wil graag dingen regelen en durf naar buiten te treden mensen aan te spreken. Maar eigenlijk ben ik niet zo van grote groepen, ik praat niet graag met iedereen. Groepsuitjes vond ik altijd vervelend. Ik ben liever met mezelf en zit dan lekker binnen op de bank. Ik heb ook niet een hele lijst vrienden die ik graag vaak wil bezoeken, waar ik mee op stap wil. 

Waar gaat het dan nog meer over?
Waar het hier meer over gaat is waar haal jij je energie vandaan? Haal jij je energie uit jezelf door naar binnen te gaan, of haal jij je energie uit de dynamiek die er is als je met andere mensen bent? 

Introverte mensen eigenschappen
Introverte mensen halen energie uit zichzelf door in zichzelf te keren, zij creëren de dingen in hun hoofd. Ze lezen of bestuderen stukken of delen dingen met een hele intieme groep. Ze zoeken de diepere verbinding hierin.

Extroverte mensen eigenschappen
Deze personen willen met veel mensen om zich heen zijn daar krijgen ze energie van. Dit zie je goed terug als je in groepen werkt. Wil jij juist met een groep brainstormen en samenwerken, dus geniet jij van de dynamiek van zo'n groep, samen iets creëren of op reis zijn? Eindeloze gesprekken voeren met heel veel mensen. Dan haal jij daar je energie uit, de dynamiek van de groep tilt jou op. 

Waar ligt het onderscheid?
Het gaat hier dus niet zo zeer over het feit of je op een podium durft te staan om daar je verhaal te vertellen. Dat kunnen introverte mensen ook. En extraverte mensen kunnen bij tijden ook best wat stiller zijn en zich willen terugtrekken. Maar deze personen krijgen juist energie in de dynamiek die er is als je met andere mensen bent. En dit is dan ook het belangrijkste onderscheid tussen beide. 

Vaak denken we ook dat er een bepaalde hiërarchie zou bestaan tussen beide mensen, maar dat is dus helemaal niet zo. Vroeger werd wel gezegd dat het beter zou zijn als je extravert bent, want dan durfde je jezelf te laten zien, durfde je de aandacht te pakken voor je punten, kon je jezelf beter verkopen en kwam je dus verder. 

De introverte persoon was een verlegen persoon en zou niet voor zichzelf opkomen. Je werd zelfs op assertiviteitscursus gestuurd om sterker te worden. Maar daar had het dus helemaal niet mee te maken. Wellicht wel goed maar de dieperliggende reden, waarom iemand introvert is, is anders. Hij krijgt daar geen energie van.

Kan een introverte persoon als ik dan toch het podium pakken?
Ik vond het een hele opluchting toen ik dit onderscheid las. Ik ben best een introverte persoon kan ik nu zeggen, maar wil ook graag mijn inzichten delen en mensen inspireren. Dat kan dus zeker, maar ik weet nu hoe ik dit moet doen. Niet in grote zalen willen staan, de drukte opzoeken of in groepen willen netwerken. Dat vreet mijn energie op. 

Weet ook dat je nooit helemaal het een of helemaal het ander bent. Je bent altijd een beetje van het een en een beetje van het ander. Zou je wel 100% van iets zijn, dan zei Carl Jung dan zou je redelijk voor 'gek' verklaard kunnen worden. Nou hopelijk is dat niet het geval bij jou en kunnen deze 2 goed samen met elkaar gaan. 

Vraag: wat doe jij bij de lunch op kantoor?

Waar ga jij zitten? Samen met iedereen of ga je liever ergens rustig apart zitten? Ik ging lang bij de groep zitten, omdat ik dacht dat dat beter was, dat dat zo hoorde. Dan onderhield ik mijn sociale contacten, 'hoorde ik er bij'.
Een kennis van mij die manager is en introvert deed dit ook af en toe, maar expres. Hij ging juist bij de mensen zitten, omdat dat beter was voor de sociale contacten op kantoor. Weet hier dus de balans in te vinden voor jezelf. Soms is het goed het andere te doen en soms moet je even aan jezelf denken. 

Ik hou bijvoorbeeld ook helemaal niet van die 'kroeg' praat of flauwe grappen. Echter gaan gesprekken de diepgang in, dan vind ik het wel interessant. Voel dus zelf aan waar wordt ik blij van en krijg ik energie van. 

Je hoeft niet anders te zijn dan je bent! Je hoeft je niet aan te passen om er bij te horen.

Een voorbeeld: je vriend wil er graag op uit maar jij niet?

Het komt vaak voor dat je in relaties dingen doet die je zelf nooit gekozen had of zelfs liever niet doet. Toch doe je het voor de goede harmonie, maar eigenlijk heb je geen idee waarom je het niet wilde. Vaak zeggen we geen zin, maar als de onderliggende factor is dat je introvert bent en dat dit groepsuitje je heel veel energie kost dan kan dit je nu een mooi inzicht geven. 

Gevolg van het uitje was vaak dat we boos werden als er iets misging, humeurig, kortaf. En dit allemaal omdat je iets doet wat tegen je inborst ingaat. Als je dus vind van jezelf dat je dit uitje moet doen, dan wordt je hier heel ongelukkig van. Andersom ook. De persoon die denkt een leuk uitje te hebben wordt niet blij van jouw negatieve houding. Erken dus in jezelf waar zit mijn energiebron en waar wordt ik blij van. Richt daar je leven op en vind samen in de relatie de balans zodat het voor beide personen leuk blijft. Je zou ook boos kunnen worden en hem stom vinden, nee erken het gewoon en spreek erover. Zo krijg je respect voor elkaar.

TIPS

Introvert persoon - blijf je uiten, dat zal moeite kosten maar moet je wel doen, herken de situaties. Ook al ben je een schildpad en kruip je in je schulp, uit je. Blijf je relatie voeden. We zijn vaak erg passief en vinden dat de ander maar naar ons moet komen. Dat doet men vaak ook wel maar eigenlijk wil je dat ook niet. Want die ander snapt jouw niet en blaast zich nog verder op (als het een extrovert persoon is) en zo botst het. Gevolg: je loopt steeds achter elkaar aan en zo wordt het bijna kinderachtig. Blijf dus praten. 

Extravert persoon - geef de ander lucht en geef het gevoel dat men gezien is. Blijf benoemen dat de verbinding er wel is, blijf de relatie voeden. Je zal blijven komen naar de ander om contact te krijgen, weet dan dat dat niet hoeft. Maar geef het gevoel dat je er voor de persoon bent. Zolang de introverte dit ook maar aangeeft. "Sorry ik wil me even terugtrekken, laat me even alleen zijn". Geef de signalen: ik hoor, ik zie je en kom bij je terug, zijn heel belangrijk hierbij, want dan hoeft de ander (extroverte) zich niet groter te maken of zorgen te maken. 

Wat speelt hier op de achtergrond mee?

Wat bij beide op de achtergrond meespeelt is het feit dat er hier een doodsangst aandient. 

  • Bij de extroverte persoon is de doodsangst "ik blijf alleen achter". Het gevoel dus van afwijzing en er is niemand meer om mee te verbinden. Wat je dan doet is super hard je best doen om dit te voorkomen. 
  • Bij de introverte persoon zal de doodsangst zijn "niet meer gezien worden". Dit uit zich ook in de angst dat je iets moet leveren wat je niet kunt en dan door de mand zal vallen.

Tot slot

We zijn allemaal met elkaar en zijn 1 groot systeem. Zie jouw type persoon hier dus in en herken je eigenschappen, ze dienen ergens voor. Alleen dat zal al opluchting geven.
Weet ook dat er andere types zijn en daar kun jij hulp van krijgen. Vraag het!

Herken je je ergens in dit verhaal? Laat dan gerust hieronder weten wat jouw herkenning is en of je het eens bent met deze omschrijvingen. Weet dat alles welkom is en we elkaar zo verder kunnen inspireren. 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.