25 Feb
25Feb

Alles wat je niet ziet, bestaat niet! Het Baader-meinhof fenomeen.  

Ken je dat? Ook wel de frequentie illusie genoemd. Het is een interessant fenomeen.

Toen ik zwanger wilde worden, zag ik overal zwangere vrouwen. Ik dacht zelfs dat iedere vrouw zwanger was, maar dat was niet altijd zo. Je snapt dat het niet handig is om heel enthousiast aan een vrouw te vragen hoe lang ze nog moet, terwijl ze NIET zwanger is. Aii.. 

Het werkt dus niet perfect, maar je ziet het ineens wel veel meer. En wat zie je dan meer? 

Wat jij belangrijk vindt en wat jij gelooft

Je bent er mee bezig. Onbewust. Met die bepaalde schoenen, met die ene kleur auto, met die keuken, met die baan of wat dan ook. Met als resultaat je ziet het meteen ook meer in jouw wereld. Herkenbaar? Je hebt een uniek paar schoenen gezien die je wilt hebben, loopt opeens iedereen er op en zie je ze overal. Je hebt net een baby gekregen en opeens loopt de hele wereld met een baby. Het Baader-Meinhof fenomeen in actie. 

Dit fenomeen werkt echter ook prima met dat wat je juist NIET wilt. Ook dat maak je belangrijk. Sterker nog, dat maak je zelfs 2 ½ keer belangrijker. We doen zelfs 2 ½ keer meer om verlies te vermijden dan om plezier te verkrijgen. Als we iets NIET willen, besteden we daar onbewust 2 ½ keer meer aandacht aan… Ja je leest het goed, 2 ½ keer meer. Wow. 

Dus als jij bang bent voor muizen en ze niet wilt zien, dan zie je ze ineens overal in een schim, als je wilt afvallen en geen zoetigheid wilt en je gaat daar echt mee bezig, dan wordt het je spontaan overal in de wereld getoond. Maar als jij dat allemaal niet belangrijk maakt, zie je het ook niet in jouw wereld. Het is er wel, maar je ziet het gewoon niet. Het gaat dus om jouw focus! Waar richt jij je aandacht op. 

Nu is dit één waarheid en wil ik dit ook niet rationaliseren als de oplossing voor alles, maar wordt je er maar eens bewust van! Ik zie bijv. geen zwangere vrouwen meer. Zijn ze er dan niet? Jawel, maar ik zie ze niet. De hype rond Covid is ook zo’n mooi voorbeeld. Ja ik erken het, het is er, maar de groepen tegen het vaccineren maakte het alleen maar belangrijker. Terwijl ik het geen aandacht gaf en er eigenlijk helemaal niet veel last van ondervonden heb. Mijn leven kon doorgaan, wel met wat aanpassingen, maar dat houdt je scherp en flexibel. 

Toeval? Kan, maar ik denk, dat ook daar het Baader-Meinhof fenomeen gewoon voor mij zijn werk deed. In mijn wereld was en is het er niet, omdat ik het niet belangrijk maak. Ontken ik het, nee. Maar mijn focus ligt op andere zaken. 

Probeer het maar eens uit. Observeer eens in jouw wereld waar jij aandacht aan geeft en of je dat ook wilt? Is het helpend of niet helpend? Werkt het je tegen, gebruik dan eens je 6 mentale spieren. Deze 6 spieren laten je een andere kijk op de wereld nemen en leren je een ander gedrag aan. Heel eenvoudig en direct toe te passen. In mijn cursus mindset leer ik die ook standaard iedereen aan. 

Ik hoop je met dit stuk weer wat geïnspireerd te mogen hebben en weet een bewuster leven is een “Way of life”. Groot voordeel is, dat heb je zelf helemaal in de hand, jij kan vandaag beslissen wat jij wilt doen met de rest van je leven! 

Mooi toch, ik wens je jouw mooiste leven toe!

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.