20 Jun
20Jun

Wat is nu stress? En hoe helpt het je als je anders naar stress gaat kijken en het gaat omarmen? Mijn tips in dit blog.

Hoe kijk jij naar stress? En wat is stress?
Wellicht als iets negatiefs en iets dat niet goed is voor je! Dat lijkt ook wel te kloppen, maar wat als we het eens anders bekijken.

Vaak heeft het negeren, wegduwen en tegenwerken van stress juist een averechts effect. Daarom is het belangrijk om stress te begrijpen: waar komt het vandaan? Wat is nu precies stress? En nog belangrijker: hoe kun je er effectief mee omgaan? 

Stress begrijpen

Laat ik eerst uitleggen wat stress nu is. Het begrijpen en accepteren van stress kan je wellicht al een gevoel van ruimte en rust geven.
Stress is een reactie van het lichaam op een gebeurtenis. Wat de oorzaak precies is, verschilt per persoon. De één schiet immers sneller in de stress dan de ander. Waarom dit gebeurt, is wel voor iedereen hetzelfde: stress maakt jouw lichaam klaar om in actie te komen en om snel en juist te handelen.

Dat klinkt heel logisch en begrijpelijk en je zou denken niets mis mee, toch? Nee, dat klopt. Maar over het algemeen hebben we een negatieve associatie met stress: het is slecht voor je hart, veroorzaakt verlies van controle en te veel stress kan leiden tot een burn-out. En dat willen we liever niet.

Maar waar is stress voor bedoeld? 
Stress is in eerste instantie bedoeld om je veiligheid te waarborgen. Het helpt helpt jou om snel te kunnen anticiperen. Dus eigenlijk heeft stress een positieve functie. Echter: wij zijn de stress verkeerd gaan gebruiken.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Stress ontstaat door de vrijlating van stresshormonen in ons lichaam als reactie op een bepaalde situatie. Onze hersenen geven een signaal aan ons lichaam om de stressvolle situatie aan te kunnen. Hierdoor komen adrenaline en cortisol vrij, waardoor we alerter worden, onze focus scherper wordt en we extra energie krijgen. Dit is gunstig wanneer we een prestatie moeten leveren. Bijvoorbeeld omdat we moeten vluchten voor een tijger die op ons afkomt, of omdat we moeten wegspringen want er reed je bijna een auto van de sokken. Een tijger? Ja dat lees je goed. Maar die zijn er toch helemaal niet meer in het wild? Nee dat klopt! Maar dat denken wij nog wel. De tijger is nu namelijk een blauwe envelop geworden. We zien de blauwe envelop op de deurmat vallen en schieten al in de stress. Of we voelen de dead-line naderen op het werk en we schieten ook in de stress.

Waar gaat het mis?

In de natuur neemt een dier na een vluchtinspanning de tijd om te herstellen en weer te ontspannen. Hij laat zijn stresshormonen uit het lichaam glijden. Dit is een vereiste om weer tot rust te komen. Hoe doet hij dit? Hij schudt zijn hele lichaam af, hij rust en wacht. Ja, hij heeft daar de tijd voor, maar hoe moet dat in onze westerse maatschappij? 

Waar het vaak moeilijk wordt, is het gebrek aan rust in onze hectische samenleving en het onvermogen om adequaat met stressgevoelens om te gaan. Maar als jij nu begrijpt hoe ons brein werkt en dat je dus jezelf moet ont-stressen, kunnen we onszelf beter helpen. Hoe?

Door eerst stress te begrijpen, te accepteren en in te zien dat het juist voor ons kan werken. Zo zetten we de eerste stap richting het verminderen van stress.

Moeten we dan nu stress maar accepteren?

Zie stress niet als een vijand, maar als een interessant gegeven waar je van kunt leren door naar je lichaam en geest te gaan leren luisteren. Je kunt niet om de stress heen, dus we kunnen er maar beter mee leren werken en leven. 

Het gaat erom nieuwsgierig te zijn en ruimte te geven aan je gevoelens. Wat is er gebeurd dat ik nu stress ervaar? Ga nieuwsgierig worden naar jezelf. JIJ DOET HET NAMELIJK, niet ik! Ofwel: jij bent het probleem, heel crue gezegd. (ja, sorry)

Als je je moe, prikkelbaar en uitgeput voelt, is het belangrijk om daar ruimte en ademruimte aan te geven. Door aandacht te geven aan je lichaam, nieuwsgierig en vriendelijk te reageren op gevoelens van onrust. Dan kun je er naartoe gaan in plaats van ervan weg te rennen. Klinkt dit zweverig? Wellicht, maar wat als het je helpt? 

Hoe je dat doet?

Door rustig te gaan zitten en te observeren wat er met je gebeurt. Hoe voelt de onrust in je lijf? Waar voel je de onrust? Dat kan in het begin heel ongemakkelijk zijn en soms brengt dat uitdagende gevoelens naar boven, maar vraag jezelf dan af: ben je liever angstig of nieuwsgierig?

Wil jij leren omgaan met stress?

De manier waarop je nu omgaat met stress, is vaak een diepgewortelde gewoonte. Stress anders benaderen is niet moeilijk, maar vergt wel tijd en oefening. Laat je niet uit het veld slaan als het niet direct lukt. Door herhaling ontstaat langzaam maar zeker je nieuwe gedrag. Maar je wilt wel weten waar het vandaan komt en hoe jij beter kan gaan reageren. Onderzoek jezelf dus, begrijp het en probeer een ander gedrag te vormen. 

Kun je hier hulp bij gebruiken?

Laten we dan eens samen zitten en kijken wat maakt dat jij in bepaalde situaties doet wat je doet. Echt het is heel interessant om jezelf eens te onderzoeken en jezelf te gaan waarnemen. Daar is niks engs aan. Alleen durf en moed. 

Jij bent het waard, toch? Dus maak gerust een afspraak .


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.