08 Apr
08Apr

We leven in een digitaal tijdperk waarbij de communicatiekanalen non-stop aan staan. Dat zorgt ervoor dat loskoppelen steeds moeilijker wordt. Als je op een kantoor werkt, is er een fysieke scheiding tussen werk en privé, waardoor je gemakkelijker de verbinding verbreekt. De laatste jaren werd thuiswerken ineens genormaliseerd en blijkt het voor sommigen een uitdaging om aan het eind van de werkdag te ‘unpluggen’.

Dan is er de social media. Hele dagen hebben we hem aanstaan en kunnen ons er moeilijk van loskoppelen. We willen graag zien wat een ander doet en identificeren ons er mee. Wegleggen is moeilijk want misschien missen we net dat ene bericht. 

Of dan zijn er nog alle ballen hoog te houden. We kennen ze wel dat je alleen maar aan het rennen bent, nauwelijks tijd hebt om te eten, om naar de wc te gaan en dat er geen einde aan lijkt te komen. Ja, dié dagen. En aan het eind van de middag heb je al het gevoel dat je ontploft van de spanning en de stress. Je weet dat je dan kan gaan wandelen of sporten, maar daar heb je geen tijd voor. Je wilt NU minder stress en genieten van de rest van je leven. Dat snappen we helemaal! 

Waarom is het zo belangrijk om jezelf af en toe uit te zetten?

Graag vergelijk ik ons brein met een super computer. Het kan zoveel opslaan en kan zoveel reproduceren, dat is gewoon onvoorstelbaar. Nu, een computer zet je aan het einde van de dag uit, je sluit alle files en hij maakt zo weer ruimte vrij en doet af en toe een update. Ons menselijk brein heeft dit ook nodig. Echter wat doen wij? Wij laten alle files openstaan en dan met name ook nog eens de negatieve files. Wij mensen zijn namelijk erg goed in het onthouden van met name de vervelende dingen. En wat doet dit met je? Dat kost heel veel schijfruimte en energie van jouw brein! Klinkt logisch toch? 

Wat te doen? Keer weer terug naar binnen, zet jezelf af en toe uit - unplug - zodat je kan opschonen en weer kan opladen. Hoe kun je dit doen?  

Graag deel ik enkele tips om je los te koppelen van deze stress cq. omgeving.

Allereerst accepteer je grenzen

We kennen allemaal dagen waarbij er niet genoeg uren zijn om door onze to-do lijst te geraken. Het is belangrijk om dit te accepteren en jezelf niet onder druk te zetten om alles op een dag af te krijgen. Wat te doen? Geef prioriteit aan dringende taken en schuif je andere taken door naar de volgende dag. Er zullen altijd zaken zijn die jouw aandacht vereisen, dus schrijf aan het einde van de werkdag gewoon een nieuwe takenlijst voor de volgende dag. Zo voorkom je dat je de rest van de avond aan onafgewerkte taken zit te denken. 

Ontkoppel na een werkdag

Ontkoppelen na een werkdag is de sleutel tot een gezond evenwicht tussen werk en privé. Stel grenzen, overbelast jezelf niet en geniet van je vrije tijd. Open niet meer de werkmail en indien mogelijk zet je werktelefoon uit. Zet de melding pop-up uit op je telefoon als er berichten binnenkomen. Na enige oefening kun je ook je thuiswerkdagen optimaal benutten en je na het werk echt unpluggen en ontspannen. Jij bent ook maar een mens en je kunt niet 100% beschikbaar zijn voor je baas! Hier wordt jij niet beter van en dus je baas ook niet. Wees hier heel streng in! 

Zorg voor een afsluitritueel

Aan het einde van je werkdag is het belangrijk om een vast afsluitritueel te creëren. Dit helpt om je werk ‘op kantoor’ achter te laten, ook al is je kantoor thuis. In feite vervang je hierbij het traditionele einde van de werkdag dat we allemaal gewoon zijn: het woon-werkverkeer. Maak bijvoorbeeld elke dag een wandeling, wissel je werktenue naar een comfortabele outfit of plan je avondeten op een vast moment. 

Gun je zelf een kwartier stressen en journaling. 

Een kwartier. Niet meer. Schrijf alles wat je dwars zit van je af en spreek met jezelf af dat - wat er ook gebeurt - je het dan los moet laten. Dus wat te doen bij stress? Wetenschappers zeggen dat je jezelf moet toestaan om te stressen en dat het schrijven helpt bij het loslaten van je stress-emoties. Als je het van je af hebt geschreven kan je weer lekker ontspannen zonder gestoord te worden door je bizar lange to do-list of andere gedachtes.

Bewustzijn creëren 

Wordt je bewust van jezelf. Waarom doe ik wat ik doe? Dat klonk voor mij heel raar toen ik dit de eerst keer hoorde. Natuurlijk weet ik wat ik doe! Oh echt? Waarom doe je dat dan nog, want je bent nog steeds gestrest? Ja dacht ik, ik kan niet anders. Oh is dat zo? Kun jij echt niet anders, weet jij 100% zeker dat je niet anders kunt? Nou ja, eh nee dat kan ik niet. Maar hoe doe ik dat dan? Door zelf onderzoek. Neem jezelf serieus. Begin maar eens heel eenvoudig: schrijf eens een week lang op wat je hebt gedaan en of je dit deed omdat dat moest/ zo hoorde OF omdat je dat graag wilde en het je energie gaf! Ik ben benieuwd.

Dankbaarheid vergroten 

Als jij dankbaar bent aan het einde van de dag geeft dit je een enorm boost. Dankbaarheid helpt je positief te zijn. Het is een goede manier om je te blijven verbazen over de mooie en fijne dingen in het leven. En dat verbetert je humeur én je gezondheid. 

Neem actie - Kies voor het leven!

Ga mediteren

Ga 10 minuten mediteren. Ook al ben je heel sceptisch (dat was ik namelijk ook), het is echt een aanrader. Download bijv. de app Meditation Moments (gratis, er zitten wel betaalde onderdelen in) en je krijgt elke dag een meditatie-sessie. Het zijn begeleide meditaties en men praat je er helemaal doorheen. Het enige wat jij hoeft te doen, is te gaan zitten. Na die 10 minuten voel je je oprecht veel beter, dus ook al geloof je er niet in: geef het een kans.

Ga ademen

Ademhalen is het eerste wat we doen op het moment dat we de wereld inkomen en het laatste wanneer we de wereld weer verlaten. Het is een belangrijk deel van ons leven, want zonder ademhaling kunnen we niet leven. Onze ademhaling is een onbewust proces dat we duizenden keren per dag doen. Een goede ademhaling is dus belangrijk. Het lijkt zo voor de hand te liggen, maar toch doen veel mensen het niet. Veel mensen ademen te snel en te oppervlakkig. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook in rust. Een goede ademhaling geeft meer veerkracht en ontspanning EN een beter herstel! Een goede en ontspannen ademhaling draagt bij aan een stil hoofd en brengt je sneller in flow. Het leert je ook beter naar je lichaam te luisteren om een goede balans te vinden. 

Gun jezelf een UNPLUG moment

Tijdens een Unplug retreat word je ondergedompeld in zelfzorg, zelf reflectie, rust, liefde, kracht en plezier. De retreats zijn puur gericht op en ontworpen om jezelf even uit de omgeving te halen en de focus op jezelf te leggen. Waar sta ik nu, wat wil ik, hoe ga ik dat doen? Oud-zeer wordt verwerkt en omgezet in kracht. De telefoons gaan lekker uit en je bent écht weg van huis, zodat jij je volledig op jezelf kan focussen. ECHT, een Unplug retreat is een APK die iedereen zichzelf zou moeten geven, als jij jezelf tenminste serieus neemt!


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.